flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо особливостей роботи Острозького районного суду Рівненської області в умовах воєнного стану

11 березня 2022, 08:24

Додаток

до рішення зборів суддів

Острозького районного суду

Рівненської області

09.03.2022 року №1

 

Особливості роботи Острозького районного суду

Рівненської області в умовах воєнного стану, запровадженого

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022

«Про введення воєнного стану в Україні»

 

З метою вжиття додаткових заходів, спрямованих на забезпечення безпеки відвідувачів та працівників суду в умовах воєнного стану, запобіганню виникненню випадків загрози їх життю та здоров’ю, зборами суддів Острозького районного суду Рівненської області (далі – суд) визначено Особливості роботи Острозького районного суду Рівненської області в умовах воєнного стану, запровадженого Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»

 

  1. Щодо режиму роботи суду
    • Розклад роботи суду на період воєнного стану:

початок роботи:

08:00 год.

 

 

закінчення роботи (понеділок – четвер):

16:30 год.

 

 

закінчення роботи (п’ятниця):

15:15 год.

 

 

перерва для харчування

та відпочинку:

13:00 год.-13:15 год.

 

 

субота, неділя

чергування слідчих суддів та працівників апарату суду (за потреби)

 

Прийняття процесуальних та непроцесуальних документів канцелярією суду:

понеділок – четвер:

з 8.00 год. до 16:00 год.

 

 

п’ятниця

з 8.00 год. до 14:45 год.

 

 

субота, неділя

за потреби

 

  • З метою належної організації роботи суду для виконання завдань кримінального провадження, керівництву суду встановити чергування слідчих суддів та працівників апарату суду в суботу та неділю для розгляду клопотань органів досудового розслідування та прокурора.
  • У разі знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, автоматизований розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно (вирішення питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотання про надання дозволу на обшук чи огляд житла тощо), визначення слідчого судді, складу суду здійснюється головою суду в порядку черговості, згідно затвердженого наказом графіку.

Клопотання (подання), які надійшли в межах одного кримінального провадження (за номером ЄРДР) передаються раніше визначеному судді (судді-доповідачу).

  • Довести до відома працівників апарату суду та суддів, що в період запровадження воєнного стану не можуть бути припинені повноваження та робота суду. За наявної можливості, керівництву суду оперативно вирішувати питання щодо переведення працівників апарату суду та суддів, які мають на утриманні малолітніх дітей, на дистанційну роботу.
  • Виходячи з реальної поточної ситуації в регіоні, уповноважити керівництво суду на визначення мінімальної кількості суддів та працівників апарату суду, які повинні знаходитися у приміщенні суду упродовж робочого дня та чітке розподілення між ними обов’язків. З цією метою організувати чергування з числа суддів та працівників апарату суду. Суддів та працівників апарату суду, що незадіяні в чергуванні, перевести на дистанційну роботу.
  • Припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.
  • Заборонити пропуск відвідувачів суду до приміщень, які розташовані вище першого поверху адміністративної будівлі.
  • Заборонити допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань.
  • У випадку загрози життю та здоров’ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду та суддів, уповноважити голову суду на оперативне прийняття рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ. Про прийняте рішення проінформувати оперативний штаб, який координує діяльність системи правосуддя та правоохоронних органів Рівненської обласної військової адміністрації, Верховний Суд, Раду суддів України та ДСА України.

 

  1. Щодо обліку суддів та працівників апарату суду
    • Визначити в.о. керівника апарату суду відповідальною особою, за забезпечення актуального обліку працівників апарату суду та суддів, з урахуванням визначеної форми роботи суду (далі – відповідальна особа).
    • Відповідальній особі щоденно збирати інформацію про фактичне місцезнаходження суддів та працівників апарату суду, з’ясовувати причини відсутності на роботі або причини неможливості явки на роботу, передавати ці дані до ТУ ДСА України в Рівненській області за вимогою.
    • Суддям та працівникам апарату суду невідкладно передавати голові суду та відповідальній особі інформацію про своє місцезнаходження, в тому числі й про вступ до сил територіальної оборони або лав Збройних сил України.
    • Рекомендувати працівникам апарату суду та суддям, які не зможуть здійснювати свої повноваження, в тому числі дистанційно, подавати заяви про відпустку (в тому числі і за власний рахунок), керівництву суду оперативно ці заяви задовольняти.
    • Керівництву суду оперативно видавати накази про перебування працівників апарату суду та суддів у відпустці, про проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, про проходження служби в Збройних силах України тощо.

 

  1. Щодо розгляду судових справ суддями
    • По можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв’язку з небезпекою для життя.

Справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.

  • Виважено підходити до питань, пов’язаних з поверненням різного роду процесуальних документів, залишення їх без руху, встановлення різного роду строків, по можливості продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.
  • Зосередитись виключно на проведенні невідкладних судових розглядів (взяття під варту, продовження строків тримання під вартою).

Вважати за неможливе відкладення судових засідань, на яких має розглядатись питання про обрання або продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою. У цих випадках суд (слідчий суддя) діє на підставі положень чинного кримінального процесуального законодавства.

  • Звернути увагу слідчих суддів, що у випадках, коли територіальну підслідність кримінальних правопорушень на стадії досудового розслідування змінено, а матеріали кримінальних проваджень через військові дії не було передано або передано не в повному обсязі, доцільно орієнтуватися щодо однакового застосування положень ст. 199 КПК України, відповідно до яких слідчий суддя насамперед зобов’язаний перевірити обставини, які свідчать про те, що заявлений ризик, передбачений ст. 177 КПК України, не зменшився, або з’явились нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою. До вказаних обставин (ризиків) безумовно належить військова агресія проти України, яка суттєво обмежує можливості виконання органами влади своїх повноважень на певних територіях та якісно погіршує криміногенну обстановку.
  • Звернути увагу слідчих суддів на те, що за умов, коли всім іншим обставинам, які враховуються при вирішенні відповідних клопотань, судом вже була дана оцінка при обранні запобіжного заходу, формалізований підхід щодо обов’язковості надання копій матеріалів провадження, інших додатків, які очевидно для суду не можуть бути надані через військові дії, або, наприклад, щодо неможливості використання судових рішень у формі, в якій їх внесено до Єдиного реєстру судових рішень (роздруківки з Реєстру) є нічим невиправданим та не відповідає вимогам, зокрема, ст.ст. 2, 7 КПК України.
  • За відсутності можливості завірення судового рішення печаткою та/або накладення штрих-коду, прийняття слідчим суддею такого рішення підтверджується фактом внесення його до Єдиного реєстру судових рішень (з даного приводу необхідно також інформувати відповідним листом пенітенціарну службу, для подальшого здійснення нею орієнтування адміністрацій слідчих ізоляторів та інших місць утримань осіб, відносно яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою).
  • На підставі ч. 6 ст. 9, ст.7, п. 4 ч. 1 ст. 34 КПК України, зорієнтувати правоохоронні органи, що у разі зупинення роботи суду, який здійснював судове провадження, а так само у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя, зумовленої режимом воєнного стану, їм необхідно звертатися з клопотаннями до відповідних апеляційних судів або, за наявності підстав, до Верховного Суду, про зміну підсудності кримінальних проваджень (справ).
  • Якщо за об’єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі ВКЗ за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток допускати участь такого учасника в режимі ВКЗ за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних.
  • У разі, якщо провадження розглядається колегіально і колегія суддів не може зібратись в одному приміщенні, то допустимий розгляд справ з різних приміщень, в тому числі з використанням власних технічних засобів.

 

  1. Щодо рекомендацій учасникам судових процесів та іншим особам
    • Утриматись від відвідування суду, заявляти клопотання про розгляд справи за відсутності учасника справи, на підставі наявних у суду матеріалів або про відкладення розгляду справи в умовах воєнного стану.
    • Вищезазначені процесуальні, а також інші документи можуть подані до суду в електронній формі на офіційну електронну адресу Острозького районного суду inbox@ost.rv.court.gov.ua/ з використанням своєї офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом або через особистий кабінет підсистеми «Електронний суд».

версія для завантаження та друку